Verloskundige echo’s met Echobureau View
Bij verloskundigenpraktijk de Hondsrug is Francis opgeleid als SEO echoscopist. Onder echobureau View maakt zij zowel de fertiliteits echo, de vroege echo, termijn echo, de groei echo, de screenings echo’s ( 13- 20 weken) als de pretecho’s. Dus voor alle verloskundige echo’s ben je bij ons op het juiste adres.
Zien we bijzonderheden of afwijkingen op de echo, dan bespreken we dit natuurlijk direct met je.
Vroege echo rond 8 weken
Kijken of het hartje klopt. Vanaf acht weken is met een vroege echo te zien of het hartje van de baby klopt. (soms doen we die in overleg met jou inwendig).
Termijnecho (In de 10e week)
Dit is om de uitgerekende datum bepalen. Bij de termijnecho kijken we of het één baby of een meerling is, of de baby in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Vervolgens meten we de lengte van de baby van hoofd tot stuit en hierop baseren we een uitgerekende datum. Deze echo kan bijna altijd via de buik.
Groeiecho
Als we twijfelen over de groei van de baby of we hebben door andere risico’s een reden om de groei te controleren, maken we meestal echo’s rond 28, 32 en 36 weken. De metingen van hoofd, buik en bovenbeen vertellen of je kindje groeit volgens de gemiddelde groeicurve. Ook kijken we gelijk of je genoeg vruchtwater hebt.
Liggingsecho (35-37 weken)
Met een liggingsecho kijken we of de baby met het hoofdje naar beneden ligt. De meeste baby’s liggen rond 36 weken in een houding die niet snel meer verandert. Ligt je baby in stuit (dus met het kontje in het bekken) dan is dat goed om te weten voor de bevalling. En misschien kan de baby met wat hulp nog draaien.
Medische screenings echo’s: 13 -weken echo en de 20 -weken echo
De 13 weken echo (ETSEO) en de 20-wekenecho (TTSEO): prenatale screening
Deze echo’s zijn medische echo’s. Het wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd en is een bevolkingsonderzoek dat hoort bij de prenatale screening. Alle zwangere vrouwen in Nederland hebben recht op dit onderzoek, maar het is niet verplicht: ouders bepalen zelf of ze een 20-wekenecho willen laten maken.
Bij deze echo’s wordt gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn. We zullen je hier uitleg over geven en je kiest zelf of je deze echo’s wel of niet wilt laten doen. Deze echo’s worden door Francis in Borger gedaan via haar echobureau View. Ze worden vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over deze echo’s zie www.pns.nl
https://onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/
Vergelijking eerste en tweede trimester SEO(structureel echoscopisch onderzoek)
Zwangeren kunnen kiezen voor een structureel echoscopisch onderzoek om hun ongeboren kind te laten onderzoeken op structurele, lichamelijke afwijkingen. Dat kan met een eerste trimester SEO en/of een tweede trimester SEO. Je leest hier de verschillen tussen deze twee.
Het eerste en tweede trimester SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Het komt regelmatig voor dat deze niet met het leven verenigbaar zijn. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, kan de zwangere vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heeft zij – vergeleken met het tweede trimester SEO – meer tijd om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Bij het tweede trimester SEO zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken.
Echobureau View werkt volgens de richtlijnen waarin de zorg en uitvoering van de 20-wekenecho staan beschreven en voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Stichting Prenatale Screening Noordoost-Nederland.
De uitslag
U krijgt de uitslag direct tijdens de echo. Bij 95 van de 100 zwangeren ziet de echoscopist geen afwijkingen. Toch kan uw kind een afwijking hebben als de uitslag goed is. De echo geeft dus geen zekerheid.
Als de echoscopist een afwijking vermoed zal zij u vervolgonderzoek aanbieden. Het vervolgonderzoek bestaat uit een nog uitgebreider echoscopisch onderzoek (GUO) in het regionaal centrum voor prenatale diagnostiek. Dit onderzoek zal doorgaans binnen 3 tot 5 werkdagen plaatsvinden. U kiest zelf of u vervolgonderzoek wilt. U mag ook besluiten dat u dit niet wilt.
Kosten
Indien u een Nederlandse zorgverzekering heeft afgesloten zal dit onderzoek volledig vergoed worden. U ontvangt dan geen factuur. Ook bij een doorverwijzing voor vervolgonderzoek naar het regionaal centrum voor diagnostiek vallen de kosten binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Wel kan dit gevolgen hebben voor uw eigen risico, neem hiervoor eventueel contact op met uw zorgverzekering.
Heb je na bovenstaande nog vragen, dan kun je contact opnemen met ons of kijken op:
Fertiliteitsecho
Dit is een echo die je kan laten maken in het geval van een fertiliteitstraject. Deze echo duurt ongeveer 20 minuten. Er worden metingen verricht van follikels en endometrium. Je krijgt een verslag van de echo om te delen met je behandelend arts. De echo wordt uitgevoerd door een ervaren en gediplomeerd echoscopiste.
Pretecho’s
Wil je nog vaker je kindje zien? Plan dan een pretecho en neem gezellig familie en/of vrienden mee. Denk hierbij ook aan geslachtsbepalingen (geslachtsecho is vanaf 16 weken). Voor onze eigen zwangeren zijn de geslachtsecho’s gratis, voor zwangeren van andere praktijken rekenen we €25,-. De echo foto’s/ filmpjes (3D echo foto’s of 4D-videobeelden) geven we je mee op een USB stick. Zodat je er thuis nog lang van kunt genieten.
Tip: geef ook eens een pretecho cadeau!