Wanneer bel je?
Achterop het afspraken kaartje staat wanneer je tijdens de zwangerschap moet bellen, met onderscheid tussen voor en na de 37 weken. Dit zullen we op het spreekuur ook altijd nog even met je doornemen tegen de tijd dat je bevallen mag. Voor 37 weken bel je altijd als er dingen gebeuren die pas horen te gebeuren als je bevallen mag.
Na 37 weken (als je bevallen mag)
Als je minimaal 1 uur lang weeën hebt om de 5 min. die ongeveer 1 minuut duren en voor je gevoel allemaal even sterk zijn Als je bloed verliest ( meer dan normale menstruatie) Als je vruchtwater verliest, kijk dan ook altijd even naar de kleur Als je je kind minder voelt bewegen dan normaal Als je klachten hebt die je niet kunt verklaren Als je je ongerust maakt
Wanneer naar het ziekenhuis?
Als je kiest voor een thuisbevalling zal Francis of Lucia jullie thuis begeleiden met hulp van een kraamverzorgster. Alleen als zich een medische indicatie voordoet zullen we met jullie overleggen wat de beste volgende stap is.
Als je poliklinisch wilt bevallen (zonder medische indicatie dus naar eigen wens) van je eerste kind met ongeveer 6-8 cm ontsluiting, beetje afhankelijk van hoe snel je tot die ontsluiting gekomen bent. Bij een tweede of volgende kind met maximaal 5 cm ontsluiting om bevallingen onderweg te voorkomen. We stemmen dit goed af met jullie en gaan meestal ook meteen mee naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgen we assistentie van een verpleegkundige of kraamverzorgster.
Wij zijn 24/7 bereikbaar op de diensttelefoon: 06-20038808
De bevalling begint:
Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap mag je onder onze zorg bevallen. De meeste kindjes worden geboren tussen de 39 en 41 weken.
Vanaf 41 weken kunnen we eventueel strippen. Dat is een inwendig onderzoek dat de weeën kan opwekken (dit lukt bij ongeveer 1 op de 6 vrouwen).
Bij 42 weken wordt de bevalling ingeleid door de gynaecoloog in het ziekenhuis.
Voor de meeste zwangeren geldt dat je belt wanneer:
De weeën komen om de 3 tot 4 minuten en houden een minuut aan (eerste zwangerschap) De weeën komen om de 5 minuten en houden een minuut aan (elke volgende zwangerschap)
Bel altijd direct bij:
Weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap
Bel ons ook als:
De baby niet, of minder dan normaal beweegt De vliezen zijn gebroken en: het vruchtwater groen, bruin of helderrood is het hoofdje nog niet was ingedaald bij de laatste controle.(als de vliezen ‘s nachts breken, het vruchtwater helder is, het hoofdje ingedaald is en je nog geen weeën hebt, hoef je niet direct te bellen. Bel ons dan de volgende ochtend of op het moment dat de weeën beginnen) je veel helderrood bloed verliest. (Wanneer je de slijmprop verliest zie je vaak ook een beetje bloed. Maak je daarover geen zorgen. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over wanneer de bevalling begint.)
Plaats van de bevalling
Thuis bevallen
Een van ons begeleidt de bevalling en de kraamverzorgster assisteert.
Ziekenhuis te bevallen
Indien je dit zelf wenst (Zonder medische indicatie). De verloskundige van de Hondsrug begeleidt de bevalling en de kraamverzorgster of verpleegkundige van het ziekenhuis assisteert. Na de geboorte blijven jullie nog een aantal uren in het ziekenhuis. Wanneer jij en de baby op krachten zijn gekomen, mogen jullie naar huis. De kraamverzorgster helpt jullie thuis met de verzorging van het kindje. Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt een wettelijke eigen bijdrage van ongeveer 350 euro. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze bijdrage (check je verzekeringspolis).
Indien je een medische indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen
Soms is het medisch noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Misschien omdat de gynaecoloog jouw zwangerschap begeleidt. Of omdat er tijdens de bevalling een reden ontstaat. Een arts of verloskundige van het ziekenhuis neemt de begeleiding dan van ons over. De arts of verloskundige begeleidt je bevalling. Een verpleegkundige van het ziekenhuis assisteert.
Na de geboorte blijven jullie in het ziekenhuis. Dit kan voor een paar uur zijn of voor een nachtje (ook voor de kersverse papa is er een bed). Vaak controleert de kinderarts de baby nog. Wanneer jij en de baby op krachten zijn gekomen, mogen jullie naar huis. De kraamverzorgster helpt jullie thuis met de verzorging van het kindje. De kosten voor een bevalling met een medische indicatie worden altijd volledig vergoed door je zorgverzekeraar.
Kraamweek
Het is zover. Eindelijk is jullie kindje geboren. Het is een intensieve tijd. Je krijgt geen handleiding bij je kindje, dus je moet elkaar leren kennen, en je bent moe. De kraamverzorgster helpt jullie de eerste week met voedingen, luiers, adviezen en een luisterend oor.
Tip: schroom niet om hulp te vragen aan familie /vrienden die langskomen. Een op te warmen maaltijd, een wasje of een boodschap.
In de kraamweek zijn wij er ook voor jullie. We willen graag weten hoe het is met jou en de baby en willen helpen bij vragen en/of bijzonderheden.
Nacontrole (6 weken na de bevalling)
Ongeveer 6 weken na je bevalling doen we graag een nacontrole van de hechtingen, je bloeddruk en ijzergehalte. Soms is het fijn om na te praten met degene die de bevalling heeft begeleid. Je mag naar eigen inzicht een afspraak maken. De nacontrole is er voor jou, en is niet verplicht. Maar we vinden het altijd leuk jullie dan weer even terug te zien. Ook kunnen wij je voorlichten over de mogelijkheden van anticonceptie. Spiralen plaatsen wij ook zelf, wij checken dan gelijk met het echoapparaat of het spiraaltje goed is geplaatst.
Inschrijven
Vul het online aanmeldformulier in om je bij verloskundigenpraktijk de Hondsrug in te schrijven.